Her er en mengde mer eller mindre dype spørmål

Hvis du har et spørsmål til oss, send det inn til denne epostadressa:
gthorset(a)yahoo.no - Så vil spørsmålet ditt med svar kommer opp her :)
(si ifra hvis du vil være anonym eller ei)


Hvor skal dere bo på reisa?
Svar: [Hans Einar] Det er ikke viktig å tenke på før vi drar. Det kan være vi blir trøtte i nærheten av et billig hotell eller gjesthus, så da går det vel å sove der. Men om vi er langt fra noe overnattingssted, eller midt i ørkene, så har vi minst 3 alternativer: Bil, eller telt, eller ute under åpen himmel. Det siste kan være ganske spennende midt i ørkenen med stjernehimmel over. Dessuten var vi innom en butikk i Sandnes med alt mulig rart, hvor sjefen ba om å få se lista over alt vi trengte. Det fikk han, og før vi visste ord av det, og uten at vi fikk betale noe som helst, så sto vi der med alt mulig dilldall til bilen + nye soveposer og flott lavotelt!

Hva gjør dere hvis noe skjer med bilen så den trenger reprasjon midt ute i ødemarka?
Svar: [Gunnar] Aner ikke! Jeg vil si at noe av eventyret med denne turen er at vi ikke vet hva som vil hende. Men skulle ulykken være ute - treffer vi forhåpentligvis noen som kan hjelpe oss. Det løser deg alltid, men ikke alltid slik vi tror. Jeg tror også at Gud vil lede oss på hele veien - selv om problemer oppstår.

Vi tar med verktøy og noen reservedeler i bilen, men regner også med at det er mulig å få tak i det vi trenger der nede. (Peugeot er en ganske vanlig bil på disse kanter..)

I tillegg har vi en nevenytting far hjemme i Norge. Skulle problemer oppstå - og det er mobildekning i området - skal en ikke se bort ifra at det blir litt telefonisk kontakt - NEI! :)

Hvorfor kjører dere gamle dårlige forurensende biler til Afrika?
Svar: [Hans Einar] Der er de flinke til å ta vare på og vedlikeholde ting som fungerer, ikke som «bruk og kast samfunnet» i Norge. Det å kjøpe ny bil er ikke aktuelt for de fleste, da de tjener svært lite der. Dessuten huker jeg at det ikke var veldig mange biler der i forhold til hvor mange som bor der, så det med forurensing ser jeg ikke på som noe argument for å droppe og selge bilden i det landet.

Burde dere ikke være gererøse nok til å kjøpe en ny bil og gi bort der nede?
Svar: [Gunnar] Det kan du jo si, men jeg synes det er ganske kult å gi bort en brukt bil også :) Mange afrikanere er dyktige bilmekanikere, og vil nok ta godt var på den der nede.

Er det ikke nok gamle biler der fra før?
Svar: [Hans Einar] Bakgrunnen for at de bruker gamle biler der er dårlig økonomi. For en familie som trenger å frakte barna til skolen, eller komme seg i butikken, så er det bedre med en gammel bil enn ikke noen bil.

Hva hvis ingen vil ha den der?
Svar: [Gunnar] Bilen skal selges på auksjon der nede, så jeg tror nok at noen vil ha den. Jeg bare håper den går for en høy pris...

Er det aircondition i bilen?
Svar: [Hans Einar] Det er dårlig med klimanalegg og aircondition i den. Men når bilen skal koste maksimum 100 pund for å være med på race, så tror jeg ikke det er mange som har fått tak i bil med aircondition for den prisen.

Har dere tenkt å ta opp haikere på veien?
Svar: [Gunnar] Det har vi ikke diskutert - men med å sitte i en bil - mange timer av gangen - i flere uker - sammen med sin bror - da skal du ikke se bort ifra at litt annet selskap også er velkommen... (no offence Hans Einar - jeg gleder meg til å reise med deg !)

Hva hvis de andre kjører raskere enn dere og reiser fra dere?
Svar: [Hans Einar] Tror ikke det blir noe tema. Bilen er ganske så sterk og rask! Men om vi kjører i kolonne (som vi skal gjennom ørkenen) og bilen skulle stopper opp på grunn av trøbbel i motoren, og de andre bare drar, ja det er ikke noe morsomt... Og om vi heller ikke klarer å fikse det opp, tja.. Kanskje vente og håpe det kommer andre biler som vil stoppe og hjelpe oss? Trust in the Lord!

Skal dere bruke kart, kompass, gps..?
Svar: [Gunnar] GPS er innkjøpt, så å cruise nedover Europa burde gå greit. Da er det værre i Afrika der GPS gatekart ikke er utviklet enda. Så da er det kart og kompass som gjelder..

Hvordan kommer dere tilbake igjen uten bil?
Svar: [Hans Einar] Ikke så mange fly fra Gambia, så mulig vi prøver å bestille fly fra Dakar i Senegal (en dagsreise fra Banjul). Men siden jeg har en venn i Kenya som jobber med et barnehjemprosjekt, så kanskje vi tar et fly innom der før vi drar nordover. Et annet alternativ om vi drar direkte er å sitte på med et chartefly tilbake. Om det er plass der blir det billigst.

Hva er hovedmotivet for turen? Eventyrtur for dere eller gavmildhet?
Svar: [Gunnar] En god blanding. Det startet som en eventyrtur der vi skulle reise til Afrika for å selge broderns bil. Men så kom vi i kontakt med Plymouth-Dakar - og ideen om å auksjonere bort bilen og gi vekk pengene til Ungdom i Oppdrag kom opp. En glimrende kombinasjon synes jeg :)

Hvor lang tid regner dere å bruke på veien?
Svar: [Hans Einar] De fleste bruker ca. 2 uker, og det skal kunne gå på 1 uke om vi kjører i ett (en sover og en kjører). Men har ikke lyst til å stresse for mye, så jeg tipper vi kommer til å bruke mellom 1 og 2 uker.

Hvor lang tid tror dere det tar å auksjonere bort bilen?
Svar: [Gunnar] Vi har fått vite at hver søndag er det bilauksjon på en stor stadion i Gambia. Arrangørene av Plymouth - Dakar vil ikke auksjonere bort flere enn 12 stk biler hver gang - slik at ikke overflod av biler presser prisene ned.
Jeg håper virkelig at bilen vår blir solgt mens vi er der nede.

Hva skal pengene dere evt får for bilen gå til?
Svar: [Hans Einar] Da blir det candys, god mat og fint hotell til pengene er brukt opp.. Eller et annet alternativ er å gi disse pengene til organisasjonen Ungdom i Oppdrag – Gambia. Dem har vi allerede besøkt, og vært med dem til bl.a. en barneskole som de har startet opp inni bushen (se bilder annet sted på siden).

Hvorfor har dere sponsorer?
Svar: [Gunnar] Det koster endel å gjennomføre denne turen. I tillegg så støtter vi en jo en god sak der nede i Gambia. Så vi håper å få noen som kan sponse oss..

Hva tror dere dere sitter igjen med etter turen?
Svar: [Hans Einar] Det blir ikke mye med alt vi skal gi bort..

Er dere vaksinert?
Svar: [Gunnar] Vi er vaksinert mot endel farlige sjukdommer. Men vi må sjekke opp dette - slik at vi ikke får noen ubehagelige overraskelser underveis.

Skal dere få med dere severdigheter i landene dere reiser igjennom?
Svar: [Hans Einar] Kunne vært interessant og stoppet litt, men blir lite tid til det. Gjennom ørkenen må vi kjøre samla, og kan ikke komme noen dager etter de andre til det stedet vi skal møtes før ørkenpassasjen..

Har dere visum for alle land dere reiser igjennom?
Svar: [Gunnar] Nei. - så det bør vi snart begynne å tenke på... Men i Mauritania funker det vistnok bare å kjøpe visum på grensen... har vi hørt fra noen.. tror jeg :)

Hva gjør dere i de landerne dere ikke får visum til?
Svar: [Hans Einar] Tror vi får visum til alle landene, men ikke sikkert de slepper oss inn i landet likevel. Trikset da er visstnok å prate hyggelig med vaktene og tilby litt ekstra driks..

Hvordan fikk dere høre om de andre som også reiser nedover i same ærend?
Svar: [Gunnar] I sommer var vi på et såkalt ‘launch party’ for alle deltakere i Sør-England. Der kom vi litt i kontakt med de andre som blir med. Det skal blant annet være med et annet norsk team som er med i gruppe sju - de reiser nedover 2 uker før oss. (Vi er med i gruppe 9)

Hvor mange biler er påmeldt?
Svar: [Hans Einar] Opprinnelig var det ca. 35 biler på vårt race, men på grunn av uroligheter i landet Mauritania er det flere som har trekt seg. Usikkert hvor mange som er igjen nå.

Er det flest menn eller damer som er påmeldt?
Svar: [Gunnar] Det er nok flest menn som er med. Det kan vi nok ikke komme bort ifra. Men i England traff vi også et team med to solide engelske damer som blir med :)

Er dette en grunn til at dere meldte dere på?
Svar: [Hans Einar] Ja

Hva koster det å være med?
Svar: [Gunnar] I følge nettsiden til plymouth-dakar challenge vil en måtte regne med utgifter på mellom £1000 og £1500 per person under løpet. I tillegg betalte vi totalt en deltakeravgift på kr 3125

Hva er reglene?
Svar: [Hans Einar] Hovedregelen er at bilen ikke skal koste mere enn 100 pund. Men fikk godkjent min bil siden den er så gammel og Peugeot kanskje er det mest vanlig bilmerket der nede. Andre regler jeg husker nå er at bilen må selges i auksjon der nede for å være med, og bilen må ha rattet på venstre side (slik som i Norge).

Hvilke cd er skal dere høre på når dere kjører?
Svar: [Gunnar] Motorens lyd er musikk i våre ører... Ellers er det jo spennede å høre på radio i de forskjellige landene vi kjører igjennom.
Under en tidligere tur der vi leide bil i Spania - hørte vi pluteslig sølvguttene synge julesanger på norsk (!) på en spansk radiokanal

Anbefaler dere andre å gjøre det samme?
Svar: [Hans Einar] Kan gjerne vente til etter racet med å svar på det..

Er det fare for at dere gjør det samme neste år med en viss Saab?
Svar: [Gunnar] NEI! Saaben har det fint i Norge en stund til!

Er det lov å kjøre motorsykkel?
Svar: [Hans Einar] Nei, ikke på dette racet tror jeg. Det skal være bil, men den kan ha både 2 og 4 hjuls trekk. Et annet av racene i samme regi som går til Timbuktu i Mail, er regelen at bilen må ha 4-huls trekk.

Hva er adressa til hjemmesiden om temaet?
Svar: [Gunnar] Hvis du har kommet til denne internettsiden, har du funnet hjemmesideadressa til oss, dvs www.brothersinmission.com
Ellers er adressa til arrangørene av Plymouth-Dakar:
www.plymouth-dakar.co.uk

Skal dere filme underveis? Lage videodagbok?
Svar: [Hans Einar] Korte videosnutter blir det, men om vi får låne videkameraet til våre foreldre så blir det kanskje mere filming.

Er dere forsikra?
Svar: [Gunnar] Ja det jobber vi med. Vi trenger kanskje utvidet forsikring for kjøring i Afrika. Det skal vi sjekke opp.

Har dere laget testament - sånn for sikkerhets skyld..?
Svar: [Hans Einar] Det har jeg tenkt på nå, skal lage en superavtale ang. det :-)

Blir det fellessamlinger hver dag?
Svar: [Gunnar] Det er litt usikkert hvordan det blir. Men vi kjører i grupper på 4-5 biler så jeg tror nok at vi samles om morgene for å legge de siste planer før neste etappe :)

Hvor møter dere resten av følget?
Svar: [Hans Einar] Det er en uoffisiell start i et parkeringshus ved Hyde Park i London. Men denne er så uoffissiell at få som møter opp der. Det som deriomot er ganske så offisielt er samling i Gibraltar. Det er allerede bestilt 2 netter til alle i racet ved et hotell der.

Er det noen som skal kjøre helt lik bil som dere?
Svar: [Gunnar] Vi har ikke sett noen andre flotte Peugeot’er enda. Synd for de andre

Er det noen flere fra Norge/ Skandinavia med?
Svar: [Hans Einar] Tror ikke det på akkurat vårt race. Men det er et race på samme rute som starter rett før jul. Der vet jeg om en bil fra Drammen og en fra Hokksund som skal være med. Mulig de kommer opp til Hemsedal en helg ca. 2 uker før jul for Norwgian launch party!

Tar dere med kjettinger?
Svar: [Gunnar] Nei, men vi tar med pigghjul (vinterhjul) og slik ‘klatrestige’ til å legge under hjulene nar vi kjører oss fast i løs sand.

Skal dere ha med kjølebag?
Svar: [Hans Einar] Ja det var lurt, vi kan ha slik kjøpebag som kan settes i sigarett-tenner. Hadde ikke tenkt på det, men takk for tipset!

Har dere tenkt å rapportere f.eks. via internett underveis hvordan det går til bekymra folk i f.eks Norge?
Svar: [Gunnar] Ja, vi skal prøve å berolige de bekymra folka både i Norge og i utlandet med oppdateringer her på web’en

Hva skal dere ha med dere utenom bil?
Svar: [Hans Einar] Vi tar gjerne med ting som kan gis bort til fattige Afrikanere. Foreløpig har vi fått en stor mengde brukte førstehjelpsskrin fra Sparebank 1 – Hallingdal som vi kan dele ut der nede. Har tenkt å kjøre inn til landsbyen ved den barneskolen vi besøkte i fjor der inni bushen – og dele ut i det området. De som bor ganske isolert, og har ikke biler.

[brothersinmission] [Hvem Hva Hvor?] [Ungdom i Oppdrag (UIO)] [Spørsmål og svar] [Bilder] [Gjestebok] [Lenker] [Mediaomtale] [Takk til... / Sponsorer] [Støtt oss som sponsor :)] [Nyhetsbrev til DIN epost]